Sığla Yağı Nedir Ve Faydaları Nelerdir?

Sığla yağı nasıl üretilir, sığla yağının faydaları nelerdir?

Dünyaya bahşedilmiş bir armağan gibi görmemiz gereken ağaçlardan biri olan sığla ağacının kendine has reçinesinden elde edilen yağa sığla yağı denir. Acıfındıkgiller familyasındaki bu kalın dallı ağaç  çınar ağacına benzerliği ile dikkat çeker. Aynı zamanda halk arasında günlük ağacı, Anadolu sığlası ve amber ağacı olarak da bilinir. Kışın yapraklarını döken bu uzun ömürlü ağacın boyu ortalama 15-20 metre civarındadır fakat uygun ortam sağlandığında boyu 35-40 metreyi bulabilir.

 

Türkiye’de özellikle Muğla’nın Marmaris bölgesinde olmak üzere  Dalaman, Köyceğiz ve Fethiye civarlarında da başka ağaç türleriyle birlikte orman oluşturarak ya da tek başına yetişmektedir. Çin’in ve Amerika’nın belirli bölgelerinde yetişebilmektedir. Çok eski bir geçmişe sahip sığla ağacı ve yağı, mısırlıların firavunlarının mumyalanmasında, Kleopatra’nın vücuduna bakım yapmasında kullanılmış olup Osmanlı zamanında Mısır’a ihracatı gerçekleştirilmiştir.

 

Ağaçtan akan kahverengimsi reçinesi ağır ve kendine özgü bir kokuya sahiptir. Bu reçine toplanıp özel işlemlerden geçirilerek hazır hale getirilir.

 

Sığla Yağının Elde Edilişi

 

Sığla yağı, işinin ehli insanlar tarafından üretilmeli ve sığla ağacının zarar görmemesine dikkat edilmelidir.

En basit anlatımıyla ağacın gövdesinin yaralanması ile elde edilir. Seçilen sığla ağaçlarının Mart ayında işaretlenmesi gerekmektedir. Bu işaretleme işlemine kızıllatma adı verilir ve işaretlemeden sonra 30-40 gün kadar beklenir. Bu bekleme sürecinde ağacın işaretlenen yerlerinde yağ toplanır. Mayıs ayı sonlarına doğru açılan yüzeyler kazılarak 3-4 milimetre daha derinleştirilerek yaralar açılır. Açılan yaraların kapanmaması ve yağ oluşumunun hızlanması için 1 hafta sonra tekrar kazınır.  Yaklaşık 2 hafta sonra oluşan yağ toplanmaya başlanır. Toplama işi 15-20 günde bir olup temmuz-ekim ayları içerisinde 6-7 kez tekrarlanır.

 

Toplanan bu madde belli bir miktar su içeren kazanlarda 15-20 dk kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra preslere yerleştirilerek sığla yağı elde edilir ve bu yağ, beton havuzlara akıtılır. Sudan ağır olduğu için dibe çöken sığla yağı, bir oluk yardımıyla üzerinde su alınarak hazır hale getirilir. Süzgeçte arta kalan posa da kurutularak satışa hazır hale getirilir.

 

Sığla Yağının Faydaları

 

-Vücudumuzda ve bazı hastalıklarda inanılmaz etkilere sahiptir.
-Mikrop öldürücü özelliği ile yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur.
-Mide ülseri, cilt yaraları, gastrit ve solunum yolu hastalıklarına sahip olan insanlar için iyileştirici özelliğe sahiptir.
-Cilt için maske şeklinde kullanılarak mükemmel bir bakım sağlar.
-Sakız gibi çiğnenmesi ile diş eti sorunlarına iyi gelir.
-Ağrı kesici özelliği ile romatizma ağrılarında kullanılır.
-Ter kokusuna alternatif bir çözümdür.
-Kadınlarda adet dönemini düzene sokmasının yanı sıra adet söktürücü olarak da kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir