Sizler için derlediğimiz en güzel Yeşilay Haftası ile ilgili yazı ve kompozisyon
Yeşilay Haftasının Anlam ve Önemi
Alkollü içkilerin ve uyuşturucunun zararlarını bilen ve bu konuda duyarlı bir gurup vatandaşımız, 5 Mart 1920 tarihinde Hilali Ahdar Derneğini kurmuştur. Bildiğiniz gibi hilal, ay sözcüğü ile eşanlamlıdır. Ahdar ise yeşil anlamındadır. Yani Hilali Ahdar’ın kelime anlamı “Yeşilay”dır.
Yeşilay Derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1 – 7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin ve uyuşturucunun toplumumuza, aile yapımıza ve bireylere verdiği zararlar anlatılır.
Esrar, afyon, kokain, LSD gibi uyuşturma özelliği olan maddeler, uyuşturucu olarak adlandırılır. Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden, hareketlerini ve düşünceleri kontrol etmesini engelleyen her tür içkidir. Alkollü içki veya uyuşturucu alan kişiler vücutlarında önce rahatlık, baş dönmesi gibi etkiler görürler. Bu kişiler daha sonra vücutlarının ve akıllarının kontrolünü kaybettikleri için doğru düşünüp doğru karar veremezler. Bu nedenle diğer insanlara göre kolay suç işlerler. Alkollüyken araç sürenler, kazalara neden olurlar.
Alkollü içkiler, uyuşturucular insanda zamanla bağımlılık yaratır. Alkol almayı alışkanlık haline getirenlere alkolik denir. Alkolikler kazandıklarının önemli bir bölümünü bağımlılıklarını karşılamak için alkole harcarlar. Alkol aldıkları anlarda duyarsızlaşır ve çevrelerini rahatsız ederler. Alkol alamadıklarında ise sinirli olur ve çevrelerindekilere karşı kırıcı davranışlar sergilerler. Bu yüzden alkolikler toplum içinde sevilmezler ve saygı görmezler. İçki ve uyuşturucu kullanan kişilerin aile düzenleri ya yoktur ya da bozulmuştur.
Uyuşturucu ve alkollü içkiler insan sağlığı açısından da zararlıdır. Vücudumuzun tüm önemli organları içki ve uyuşturucudan olumsuz etkilenir. Ülser, siroz, felç gibi hastalıkların nedenleri arasında uyuşturucu ve alkollü içkiler önemli yer tutar.
Ne yazık ki sigara, toplumumuzda yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Sigara; iştahı keser, sindirimi güçleştirir, dişleri sarartır, ülsere sebep olur, akciğere zarar veri, kansere ve pek çok hastalığa doğrudan ya da dolaylı neden olur. Sigara kullanan insanlar sadece kendilerine değil çevrelerindeki insanlara da büyük zarar verirler. Sigara dumanında yer alan zararlı maddeler, sigara içmeyen insanları da olumsuz etkilemektedir. Öyle ki; sigara içilen bir ortamda uzun süre kalan kişiler, sigara içenlerin yakalandıkları hastalıklara maruz kalırlar.
Ülkemizde uyuşturucu maddelerin yapımı, satışı, kullanılması, taşınması, bulundurulması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar ceza kanunlarımıza göre suç işlemiş sayılırlar. Uyuşturucu madde kullananlara ve satanlara ağır hapis cezaları uygulanır.
Uyuşturucu maddelerin bir kısmı ilaç yapımında kullanılır. Ancak bu alandaki kullanım için gereken maddeler, devlet tarafından belirlenen alanlarda, devletten özel izin almış kişiler tarafından belirli denetimlerden geçirilerek üretilir.
Yeşilay Haftası hakkında genel bilgi
Yurdumuzda alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanmaya karşı olanlar 5 Mart 1920 tarihinde Hilâli Ahdar Derneğini kurdular. Hilâl ay , ahdar yeşil anlamındadır. Hilâli Ahdar, daha sonra Yeşilay adını aldı. Yeşilay Derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1 – 7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin, uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararları anlatılır.
Uyuşturucu denilince esrar, afyon, kokain, LSD gibi uyuşturma özelliği olan maddeler akla gelir. Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden her tür içkilerdir. Alkollü içki veya uyuşturucu alanlar önce rahatlık, baş dönmesi duyar, sonra sarhoş olurlar. Sarhoşlar doğru düşünüp doğru karar veremezler. Kolay suç işlerler, içkili iken araç sürenler taşıt kazalarına neden olurlar. Alkollü içkiler, uyuşturucular insanda zamanla alışkanlık yaratır. Alkol almayı alışkanlık haline getirenlere alkolik denir. Alkolikler kazançlarını içkiye verirler. Çevrelerini rahatsız ederler. Bu yüzden alkolikler toplum içinde sevilmezler, sayılmazlar. İçki ve uyuşturucu kullanımı aile düzenini bozar.
Uyuşturucu ve alkollü içkiler sağlığa da zararlıdır. Vücudumuzda önemli görevler yapan beyin, mide, kalp, akciğer gibi organlar içki ve uyuşturucudan etkilenir. Ülser, siroz, felç gibi hastalıkların nedeni uyuşturucu ve alkollü içkilerdir.
Sigara : Toplumumuzda kullanımı yaygın olan bir keyif maddesidir. Sigara iştahı keser, sindirimi güçleştirir, dişleri sarartır, ülsere sebep olur. Akciğerde bronşları doldurur, öksürmeye yol açar. Sigaranın kansere de neden olduğu ileri sürülüyor.
Ülkemizde uyuşturucu maddelerin yapımı, satışı, kullanılması, taşınması, bulundurulması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar suç işlemiş olur. Suç işleyenlere ağır hapis cezaları uygulanır.
Uyuşturucu maddelerin bir bölümü ilaç yapımında kullanılır. Bu amaçla bazı uyuşturucu maddelerin hükümet belirli koşullarla izin verir.
Topluma, aileye, bireye zararlı olan içki ve uyuşturucuların kullanımını eğitim yoluyla engellemek için kurulan Yeşilay Derneği’nin simgesi; beyaz üstünde yeşil bir aydır. Yeşilay Derneği Genel Merkezi, Yeşilay adlı aylık bir dergi yayınlıyor. Bu dergi düzenli olarak alkollü içkilerin, uyuşturucuların, sigaranın topluma ve sağlığa olan zararlarıyla ilgili yayın yapıyor.
Yeşilay Haftası boyunca öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım. Kötülüklerin anası olan uyuşturucu ve alkollü içkilerden uzak duralım.
Toplumumuzu, aile yapımızı, bireylerimiz içki ve uyuşturucunun pençesinden kurtarmak için kurulan Yeşilay Derneği’nin simgesi; beyaz üstüne yeşil bir aydır. Yeşilay Derneği Genel Merkezi, Yeşilay adlı aylık bir dergi yayınlamaktadır. Bu dergi düzenli olarak alkollü içkilerin, uyuşturucuların, sigaranın topluma ve sağlığa olan zararlarıyla ilgili yayın yapmaktadır.
Yeşilay Haftası boyunca öğrendiklerimizi yaşam boyu unutmamız ve uygulamamız gereklidir. Çevremizde bu maddeleri kullanan ve bizim de kullanmamızı isteyen kötü niyetli kişiler olabilir. Ancak biz kötülüklerin anası olan uyuşturucu ve alkollü içkilerden uzak durmalıyız.
Yeşilay’ın Görevleri ve yaptıkları:
5 Mart 1920’de kurulan ve bugüne kadar devletin yanında milletin hizmetinde olarak, tertemiz mazisi olan Yeşilay Cemiyeti, sivil toplum kuruluşu olduğu halde anayasanın 58. ve 59. maddesini yerine getirmektedir. Sloganı senenin her haftası Yeşilay Haftası olarak bütün imkanları ile hizmet etmekte ise de, 67 hedefini gerçekleştirebilmek için maddi imkanları şu an için yetersizdir. Kötü alışkanlıklarla mücadele hepimizin görevidir.
Yeşilay Cemiyeti her yıl Genel Merkez, şubeleri ve temsilcilikleri ile çoğunluğu konferans olmak üzere bine yakın konferans, radyo ve televizyon konuşması, açık oturum, gazetelerle röportaj ve Yeşilay Dergisi ile hizmetini sürdürmektedir.
Yeşilay Cemiyeti şu ana kadar devletten ya da başka kuruluştan yardım almamıştır. 1974’den bu yana ise Cağaloğlu’ndaki Yeşilay işhanının mütevazı geliri ile faaliyetine devam etmektedir.
Yeşilay kaynak bulmak için çalışmaktadır. Kaynak arayışı için harcanan zaman kötü alışkanlıklarla mücadeleye tahsis edilmiş olacaktır. Yeşilay Cemiyeti sivil toplum kuruluşu ve kamu yararına bir dernektir. Vekiller Heyetinin 19.9.1934 gün 2- 1288 sayılı kararı ile umumi menfaatlere hadim cemiyet olarak kabul edilmiştir. Yeşilay Cemiyetine tahsis edilecek bir fon geleceğimizin teminatı olan gençliğe hayırlı bir yatırım olacaktır.